Kategóriák

Gyártók

 

Használati útmutató M4 szériákhoz

 

Minden AEG akkumulátorral működik, ami az M4 típusoknál az előagyban vagy a válltámaszban található meg. Az előagyba az előagy felső részének leszedése után, míg a válltámaszba a tusvég leszedése után lehet beszerelni az akkumulátort. Az akkumulátor csatlakoztatása után visszahelyezhető az előagy/tusfenék – ügyelve a csatlakozó és a vezeték épségére.

A gyári tár ’High-Cap’ tár, ami azt jelenti, hogy nagykapacitású. Kb. 300BB fér el benne. A tár adagolónyílásánál egy kis ajtócska található. Ezt kinyitva, beleönthető a BB. Ennek becsukása után a tár alján található tekerőt addig kell tekerni, amíg a tárban található rugó fel nem nyomja a golyókat és meg nem feszíti. (Ez látható az adagolónyílásnál.) A tárat kivenni a tárkioldó gomb benyomása után lehet.

Az fegyver bal oldalán vagy mindkét oldalán található a tűzváltókar, aminek három állása van. A bebiztosított állapot, a  sorozatlövés és az egyeslövés mód.

Hop-up beállítása: a felhúzókar hátrahúzása után kinyílik a fegyver jobb oldalán a porvédő ajtó. Ezután válik láthatóvá a Hop-up kamra, ahol tudjuk állítani a Hop-up hatást. A beállítás kezdetén teljesen le kell venni a Hop-up hatását, amit a kis fogaskerék lefelé tekerésével lehet megtenni. Először (ajánlott fehér színű golyóval) biztonságos, elkerített környezetben lőni célzás nélkül és figyelni a BB útját. Ha rövid távon leesik a golyó, akkor fel kell erősíteni a Hop-up hatását az állítót a nyílnak megfelelő irányba tekerésével. Ezt addig kell ismételni, amíg a golyó vízszintes síkban repül és a legtávolabb esik le.

A fegyver működtetése során/után az alábbiakra kell ügyelni:

-          A fegyver csövét minden használat után ki kell tisztítani!

-          Ha az akkumulátor már nem tudja tökéletesen ellátni energiával a fegyvert, akkor azt azonnal egyeslövéssel feszteleníteni kell, és az akkumulátort haladéktalanul ki kell venni a fegyverből!

-          A tárat határozott mozdulattal - megfelelően - behelyezni a fegyverbe, kattanásig.

-          A fegyvert be kell biztosítani, ha nincs használatban.

-          Az akkumulátort csak a csatlakozónak megfelelően szabad csatlakoztatni a fegyverhez.

-          A fegyver használata során kötelezően kell viselni minimum egy védőszemüveget, de egy,- az arcot védő - maszk használata is szinte kötelező.

-          Állatra és emberre lőni SZIGORÚAN TILOS!

-          Csak elkerített magánterületen szabad használni a fegyvert, a területen belül levőknek pedig szintén kötelező a védőszemüveg viselése!

-          A fegyvert használat után - szállításkor is - a golyóktól és a tártól elzártan kell tárolni.

Használat után vegyük ki a fegyverből a tárat, győződjünk meg róla, hogy nincsen a csőben BB, majd egyeslövéssel fesztelenítsük a rugót. Használat után mindig vegyük ki az akkumulátort. Ha szükséges töröljük szárazra, majd egy tiszta ronggyal vagy puha kefével távolítsuk el róla a szennyeződést. Győződjünk meg róla, hogy a tárfészekben semmilyen idegen tárgy (fű, fadarab, BB, stb.) nincs. Tekerjünk egy kb 4-5 cm hosszú 1 cm széles puha textilcsíkot a fegyverhez kapott tisztítópálcára a képes útmutatónak megfelelően. Tekerjük le a Hop-up-ot és tisztítsuk ki a csövet a tisztítópálca segítségével.

 

A fegyvereken található mechanikus szennyeződéseket (por, sár, stb.) puha ronggyal kell eltávolítani. Ha a szennyeződés a törlésre nem akar lejönni, olajjal lazítsuk fel.

Csak jó minőségű golyót, és azokat is kizárólag egyszer szabad használni! Soha nem szabad  használt BB-t kilőni! A ráragadt por, egyéb piszok, esetleges repedés, törés károsítja a csövet, Hop-up gumit. A már kilőtt BB eldeformálódhat, megrepedhet, ami lövés közben BB törést, dugulást okozhat. Ez is a Hop-up gumi és a cső károsodásához vezethet.  

 Tilos lőni a fegyverrel BB nélkül! Ha nincs golyó a fegyverben, a gearboxban lévő dugattyú teljes erővel csapódik a hengerfej falának, így ha nincs BB, nem keletkezik légpárna, ami csökkentené az ütközés erejét. Természetesen előfordulhat, hogy elfogy a tárból a golyó, de próbáljuk meg a BB nélküli lövéseket minimálisra csökkenteni. Jól hallható az üres, és a töltött fegyverrel való lövés közötti különbség.

 

Mindig feszteleníteni kell a rugót (AEG, gázos, rugós)! Ha sorozatban lőtt az AEG fegyver, akkor lehetséges, hogy a dugattyú, és vele együtt a rugó megfeszített helyzetben áll meg, ami károsíthatja a rugót. Gyengíti az erejét, csökkenti az élettartamát. Ez elkerülhető, ha 2-3 lövést leadunk a fegyverrel egyeslövéssel. Így biztosíthatjuk, hogy a dugattyú és vele együtt a rugó "nyugalmi" állapotba kerüljenek.

 

Mindig teljesen feltöltött akkut kell használni! A nem teljesen feltöltött akku általában csökkenti a tűzgyorsaságot. Ez a „gearbox” (továbbiakban GB) rossz helyzetben való megállásához, beékelődéséhez, szorulásához, töréshez vezethet. Töltés előtt az akkumulátort mindig ki kell sütni, ellenkező esetben akkuk élettartama jelentősen csökken.

A fegyvert és akkut száraz (de nem túl száraz!) helyen portól védve kell tárolni! 

Ha lehet, rövid sorozatokkal kell lőni (AEG), mert egyeslövésben nagyobb a fegyver áramfelvétele, könnyebben beég az elsütő érintkező, illetve hamarabb merül le a fegyver akkumulátora. A sorozatos egyeslövés nagyobb igénybevételnek és kopásnak teszi ki az egyeslövés megszakítót és a gearbox egyéb elemeit. Soha ne lőjünk hosszú sorozatokat (pl. egy tárat egy sorozattal), ez károsíthatja a belső alkatrészeket és túlhevítheti a motort.

Az elektromos működtetésű airsoft fegyvereknél különös gondot kell fordítani arra, hogy a fegyverhez kapott gyári akkumulátorok első 3-5 töltése 13-16 órán keresztül tartson. (Gyorstöltő esetében ez az idő lerövidül. Tapasztalataink szerint a gyorstöltők használata az akku élettartamának lerövidüléséhez vezethet!) A fegyver akkumulátorát újratöltés előtt mindig le kell meríteni, ki kell sütni (5-6 V alá nem szabad!), mert az úgynevezett rátöltés az akkumulátor idő előtti tönkremenetelét okozza.

A környezeti hőmérséklet, páratartalom jelentős szerepet játszik a fegyverek (gázos és AEG) használhatóságában. Nyáron az akku, a vezetékek és a motor is hamar túlmelegedhet, a gumi és a műanyag alkatrészek károsodhatnak, főleg ha a fegyvert hosszabb időre a tűző napon hagyjuk.  +10-+15°C alatt az akkumulátorok nem képesek kapacitásuk 100%-át leadni. Ezért célszerű az akksit közvetlenül a játék megkezdése betenni a fegyverbe. Az utolsó pillanatig tartsuk meleg helyen, pl. a testünkhöz legközelebb levő zsebünkben. Hidegben könnyen bekeményedhetnek a gumi és a műanyag alkatrészek (Hop-up, dugattyú). Elsősorban a tuningolt fegyverekben könnyebben törnek az alkatrészek leggyakrabban a spiáterből készült elemek. Ezt sajnos nem mindig lehet elkerülni, azonban a GB, a cső, a Hop-up és a tár rendszeres, megfelelő karbantartásával (olajozás, szilikonozás (kizárólag a gumi alkatrészeket)) csökkenteni lehet ennek veszélyét.

A játékokon leggyakrabban előforduló meghibásodások:

Ha a fegyver nem lő, akkor általában az alábbi lehetőségek egyike fordulhatott elő:

§  Ha nem volt hangja a fegyvernek, akkor valószínű az akksinál nincs rendben minden.

§  van-e a fegyverben akkumulátor?

§  csatlakoztatva van-e az akkumulátor?

§  ép a vezeték, a csatlakozó?

§  a biztosíték nem égett ki?

§  Ha volt hangja, de nem lőtt, esetleg pár lövés után van hangja:

§  lemerült az akksi

§  nem jó, nem jól adagol, vagy nincs helyén a tár

§  rossz minőségű, vagy piszkos a BB

§  túlzottan rátekert Hop-up

 

§   Ha "puffant", de nem jött ki semmi, akkor a Hop-up gumit, tárat, BB-t kell ellenőrizni!

 

§   Ha nem lő és beragad a BB, akkor az alábbiakat tegyük:

-          vegyük ki a tárat, majd a csőből öntsük ki az esetlegesen bentmaradt BB-t és tekerjük le a Hop-up-ot

-          a csőbe elölről dugjuk be a tisztítópálcát és óvatosan hátrafelé toljuk ki a Hop-up irányába a bent ragadt BB-t

-          tisztítsuk ki a csövet a tisztítópálca és egy puha ruhadarab segítségével a már említett módon

Ha reccsen, "egészségtelen" hangja van, 3-4 próbálkozásra sem működik, akkor abba kell hagyni, és nem szabad tovább erőltetni. Ha valami megszorult, beakadt benne, és tovább erőltetjük, fontos és drága alkatrészek károsodhatnak. Ilyenkor abba kell hagyni a működtetését és a forgalmazóhoz kell fordulni!

 

Ha esetleg a fegyver működésével kapcsolatban bármilyen hiba lépne fel, -először lehetőleg e-mail-ben- a fegyver forgalmazójához kell fordulni!

Amennyiben a fegyver bármely részét -a szállítási állapoton túl- megbontották, szétszerelték, úgy reklamációt nem áll módunkban elfogadni, az a szavatosság azonnali megszűnését eredményezi!

Ezért kérünk minden kedves vásárlónkat, hogy a szavatossági időn belül a fegyvert ne tuningolják!!! A fegyverek tuningolása a szavatossági idő lejárta után sem ajánlott!!! A szavatosság kizárólag rejtett gyári hibákra érvényes. A fegyverek állagmegóvása a vásárlók kötelessége. Az állagmegóvás leírása a fegyverhez kapott magyarnyelvű karbantartási útmutatóban található. A szavatosság nem terjed ki a törésekre, a nem rendeltetésszerű használat okozta károkra, a fegyver használójától elvárható tisztítási, karbantartási kötelezettségek elmulasztása okozta hibákra, károkra, különös tekintettel a cső tisztításának hiányából, és a nem megfelelő energiájú akkumulátor használatából adódó károkra! 


Kosár  

A kosár üres

Szállítás 0 Ft
Összesen 0 Ft

Fizetés

Új termékek

  • C268 ACOG Red-Dot imitáció
  • Swiss Arms Extreme OPS szemüveg, víztiszta lencsével
C268 ACOG Red-Dot imitáció
ACOG Red-Dot imitáció  >>
Swiss Arms "Extrem OPS" szemüveg, víztiszta lencsével
Swiss Arms "Extrem OPS" szemüveg, víztiszta... >>
G 8189 JG AK Gázblokk
JG AK Gázblokk  >>
AimTop 0.25g BB 1,000db, fehér prémium minőség
AimTop 0.25g BB 1,000db, fehér   Precíziós,... >>
AimTop 0.20g BB 1,000db fehér Precíziós, polírozott
AimTop 0.20g BB 1,000db, fehér prémium minőség  >>
G 16097 Classic Army SPR SR40 "Full" fém sniper fekete
Classic Army SPR SR40 "Full" fém rugós... >>
"Boonie" kalap Szellőző hálóval 'Desert Marpat' mintájú
"Boonie" kalap Szellőző hálóval 'Desert... >>
3911 FMA RIS 22mm sínre szíjakasztó
FMA RIS 22mm sínre szíjakasztó  >>
1586 SHS QD Fém szíjakasztó
SHS QD Fém szíjakasztó  >>
17469 Primal P1 1 pontos QD szíj "OD Olive Drab" színben
Primal P1 1 pontos QD szíj "OD Olive Drab"... >>
23689 Specna Arms G szériához mikrokapcsoló
Specna Arms G szériához mikrokapcsoló  >>
23754 Specna Arms ~7mm betöltő szelep
Specna Arms ~7mm fej átmérőjű betöltő szelep  >>
23693 Specna Arms V3 Gearbox rugó szett
Specna Arms V3 Gearbox rugó szett  >>
23686 Specna Arms V2 QD Gearbox rugó szett
Specna Arms V2 QD Gearbox rugó szett  >>
23673 Specna Arms hézagoló acél, 30 db-os szett
23673 Specna Arms hézagoló acél, 30 db-os szett  >>
23674 Specna Arms hézagoló acél, 30 db-os szett
Specna Arms hézagoló acél, 30 db-os szett  >>
C44 KWC Makarov CO2 tár
C44 KWC Makarov CO2 tár  >>
23701 Specna Arms AK CNC Hop-up kamra gumival
Specna Arms AK CNC Hop-up kamra gumival  ,... >>
G17113 Tornado M4/M16 Hop-up kamra gumival
Tornado M4/M16 Hop-up kamra gumival  ,... >>
G 17114 Tornado AK CNC Hop-up kamra gumival
Tornado AK Hop-up kamra gumival ,... >>

Összes új termék